De Universiteit Leiden en het stadsbestuur van Leiden hebben in het verleden geprofiteerd van slavernij en kolonialisme. Dat blijkt uit twee vooronderzoeken die Leidse historici donderdag hebben gepresenteerd.
De historici onderzochten een jaar lang wat de rol was van de universiteit en de stad in de koloniale tijd. Ze bekeken oude brieven, archieven en andere documenten. Dit deden ze in opdracht van de universiteit en de gemeente Leiden.
Uit het onderzoek blijkt dat de universiteit via onderwijs en onderzoek heeft bijgedragen aan kolonialisme en slavernij. Ook bestuurders en inwoners van Leiden waren actief in koloniale netwerken en verdienden geld aan de koloniën.
Sommige studenten en wetenschappers hadden zelfs voormalige slaafgemaakten uit Suriname of Indonesië als bediende in Leiden.
De universiteit vertelt dat er veel voorbeelden zijn van mensen die na hun studie gingen werken in de koloniën, zoals theologen, juristen en medici. Sommige artsen deden daar zelfs experimenten, onder andere in Nederlands-Guyana.
De resultaten van het onderzoek zijn donderdag overhandigd aan de voorzitter van de universiteit, Annetje Ottow, en de burgemeester van Leiden, Peter Heijkoop. De universiteit noemt de uitkomsten ‘confronterend’ en zegt binnenkort met een inhoudelijke reactie te komen.
Het bericht Universiteit Leiden en stad profiteerden van slavernij en kolonialisme verscheen eerst op Suriname.NL.